Kamera Önünde ve Arkasında Kartal Tibet
Takipçilerimiz bilir ki Kültür ve Yaşam sitesinin en çok ağırlanan, sevilen konuklarının başında Türk sinemasının aktörleri, aktrisleri ve bütün emekçileri gelir. Bu sayfamızın konuğu da sinemamıza hem kamera önünde hem de arkasında hizmet etmiş önemli isimlerden Kartal Tibet…
Türk sinemasının büyük jönü Kartal Tibet, kariyerini tiyatro kökenli bir sanatçı olarak inşa etti. Öyle ki oyunculuğa, tiyatro eğitiminin ardından girdiği Ankara Devlet Tiyatrosunda, Albert Camus’nün, Félicien Marceau’nun yazdığı oyunlarda sahne alarak başlamıştı.
Suat Yalaz’ın çizgi romanından 1965’te sinemaya uyarlanan “Karaoğlan-Altay’dan Gelen Yiğit” rol aldığı ilk film oldu. Sonraki yıllarda gelen ve aynı seriye ait olan Baybora’nın Oğlu, Camoka’nın İntikamı, Bizanslı Zorba, Yeşil Ejder, Karaoğlan Geliyor filmlerinin başrolü de Kartal Tibet’teydi.
Karaoğlan’la üne kavuşan oyuncunun fantastik kahramanlarla bütünleşmesinde Tarkan serisinin etkisi büyüktü. Sezgin Burak’ın yarattığı karakter ilk kez 1969 yılında sinemaya uyarlanmış ve 70’li yıllarda devamı gelmişti: Gümüş Eyer, Viking Kanı, Altın Madalyon, Güçlü Kahraman. Ve hepsinin başrolünde Tarkan tiplemesiyle Kartal Tibet.
Orta Asya’dan Bizans’a gelen yiğitleri canlandıran Kartal Tibet, rol aldığı romantik komedilerle Türk sinemasının jönleri arasına katıldı. Hepimizin defalarca izlediği Seven Ne Yapmaz, Küçük Hanımefendi, Dağlar Kızı Reyhan, Ateş Parçası, Aşk Mahkûmu çevirdiği onlarca filmden sadece birkaçı…
Fikret, Ömer, Emin, Murat, Ferdi gibi rollerde romantik âşık, Karaoğlan ve Tarkan rollerinde gözü pek bir savaşçı olan sanatçı, 1973 yapımlı macera-komedi türündeki Bitirim Kardeşler ’de iki kardeşten mert, çalışkan, dürüst olanını canlandırdı. Bu film sayesinde rol arkadaşı Kadir İnanır’la iyi bir ikili oldu.
Kartal Tibet hakkında buraya kadar anlattıklarımızı muhtemelen çoğunuz biliyordu… Peki, Türk sinemasının en çok bilinen filmlerini yönettiğini biliyor muydunuz? Gırgıriye, Hababam Sınıfı Dokuz Doğuruyor, Sultan, Tosun Paşa gibi filmlerin yönetmen koltuğunda oturan kişi Kartal Tibet’ti.
Gol Kralı, Davaro, Çarıklı Milyoner, Şabaniye, Sosyete Şaban, Deli Deli Küpeli, Şendul Şaban… Yönettiği pek çok filmin senaryosunu da Kartal Tibet yazmıştı. Tiyatrocu, oyuncu, yönetmen ve senarist olan çok yönlü sanatçının doğum tarihi ise 1938’di.
1,906 okunma